De historie van de naam Harm

De naam Harm is een traditionele Nederlandse naam met een rijke historie. Het is een Germaanse naam die teruggaat tot de middeleeuwen. In die tijd was het gebruikelijk om kinderen namen te geven die verwezen naar de natuur, dieren of eigenschappen die gewenst werden. Harm is afgeleid van de Germaanse naam Hariman, wat "legerman" of "man van het leger" betekent. De naam werd voornamelijk gegeven aan jongens, maar tegenwoordig wordt hij ook wel aan meisjes gegeven.

Een jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Hoewel Harm van oorsprong een jongensnaam is, wordt hij tegenwoordig ook wel als meisjesnaam gebruikt. Dit komt door de trend van genderneutrale of unisex namen. Ouders kiezen steeds vaker voor namen die zowel voor jongens als meisjes geschikt zijn. Hierdoor kan de naam Harm zowel voor een jongen als een meisje passend zijn.

Populariteit in Nederland

Harm is een redelijk populaire naam in Nederland, maar hij behoort niet tot de top 10 namen. Volgens de meest recente gegevens van het Sociaal en Cultureel Planbureau uit 2020, zijn er in Nederland ongeveer 7.500 mannen en jongens die de naam Harm dragen. Het is dus geen extreem veel voorkomende naam, maar zeker ook geen zeldzame naam.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Harm bestaat uit vier letters en heeft één lettergreep. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk uit te spreken is.

Namen die lijken op Harm

Als je de naam Harm leuk vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier tien namen die je misschien ook mooi vindt: 1. Lars 2. Bram 3. Finn 4. Tim 5. Daan 6. Jurre 7. Teun 8. Sem 9. Job 10. Hidde Deze namen hebben een vergelijkbare klank of stijl als Harm en passen goed bij de Nederlandse namencultuur.

Conclusie

Harm is een traditionele Nederlandse naam met een rijke historie. Hoewel het van oorsprong een jongensnaam is, wordt hij tegenwoordig ook wel als meisjesnaam gebruikt. De naam is redelijk populair in Nederland en bestaat uit vier letters en één lettergreep. Als je op zoek bent naar namen die lijken op Harm, dan zijn Lars, Bram, Finn, Tim, Daan, Jurre, Teun, Sem, Job en Hidde goede opties.