De historie van de naam Gerard

De naam Gerard heeft een rijke historie en is afgeleid van de Germaanse naam "Gerhard", wat "sterk met een speer" betekent. De naam is al eeuwenlang in gebruik en vindt zijn oorsprong in verschillende Europese landen, waaronder Nederland, Duitsland en Frankrijk. In Nederland wordt de naam Gerard al sinds de Middeleeuwen veelvuldig gebruikt en kent het een lange traditie.

Een jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Gerard is van oorsprong een jongensnaam. Het wordt echter zelden gebruikt als meisjesnaam en kan daarom als unisex naam worden beschouwd. Hoewel het over het algemeen vaker voorkomt als jongensnaam, zijn er enkele zeldzame gevallen van meisjes die Gerard als voornaam hebben gekregen.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Gerard lange tijd erg populair geweest. Vooral in de jaren '50 en '60 was de naam zeer geliefd. Sindsdien is het gebruik van de naam echter sterk afgenomen. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn er in 2020 slechts 45 jongens met de naam Gerard geboren. Hiermee staat de naam op de 468e plaats van populairste jongensnamen in Nederland.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Gerard bestaat uit zes letters en heeft twee lettergrepen. Het wordt uitgesproken als "ge-RAHRD", waarbij de nadruk ligt op de tweede lettergreep.

Namen die lijken op Gerard

– Gerardus – GerritGeert – Geert-Jan – Gerard-Jan – Gerben – Gerbrand – Gerardina – Gerda – Gertrude Deze namen lijken qua klank enigszins op Gerard, maar hebben elk hun eigen unieke betekenis en historie.