De naam Catharina: een historische betekenis

De naam Catharina heeft een rijke historie en is afgeleid van het Griekse woord "katharos", wat "puur" of "rein" betekent. In de oudheid was Catharina een veelvoorkomende naam onder de Grieken en Romeinen. Het werd geassocieerd met zuiverheid en schoonheid.

Een meisjesnaam met een klassieke charme

Catharina is tegenwoordig voornamelijk een meisjesnaam, hoewel het vroeger ook als jongensnaam werd gebruikt. Het heeft een klassieke charme en wordt vaak geassocieerd met elegantie en stijl. De naam heeft een tijdloze aantrekkingskracht en wordt nog steeds regelmatig gekozen door ouders die op zoek zijn naar een traditionele naam voor hun dochter.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Catharina redelijk populair, maar niet extreem veelvoorkomend. Volgens de meest recente gegevens van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) waren er in 2020 ongeveer 2.500 vrouwen en meisjes met de naam Catharina. Hoewel het geen top 10-naam is, behoudt Catharina toch een zekere mate van populariteit.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Catharina bestaat uit negen letters en heeft vier lettergrepen. Het is een naam die prettig in de mond ligt en gemakkelijk uit te spreken is. De lettergrepen zijn als volgt verdeeld: Ca-tha-ri-na.

Alternatieve namen met een vergelijkbare klank

Als je de naam Catharina mooi vindt, maar op zoek bent naar iets unieks of een variatie daarop, zijn hier tien namen die een vergelijkbare klank hebben: 1. Catherina 2. Katharina 3. Catharine 4. Katrina 5. Katarina 6. Catalina 7. Caterina 8. Catherine 9. Katharine 10. Karina Deze namen behouden de charme en elegantie van Catharina, maar geven toch een persoonlijke twist aan de naamkeuze.

Conclusie

Catharina is een prachtige naam met een rijke historie en een tijdloze aantrekkingskracht. Hoewel het tegenwoordig voornamelijk als meisjesnaam wordt gebruikt, was het vroeger ook een jongensnaam. In Nederland is de naam redelijk populair en het heeft negen letters en vier lettergrepen. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare naam, zijn er genoeg alternatieven die dezelfde klank en charme behouden.