De naam Gabriël: een historische betekenis

De naam Gabriël is een naam met een rijke historie en een diepe betekenis. Het heeft zijn oorsprong in het Hebreeuws en is afgeleid van de woorden "gabar" en "el", wat respectievelijk "sterk" en "God" betekent. Daarom wordt de naam vaak geïnterpreteerd als "God is mijn kracht" of "held van God". Gabriël is vooral bekend vanwege zijn prominente rol in het christendom. In de Bijbel wordt Gabriël beschreven als een engel die boodschappen van God aan mensen overbrengt. Hij speelde een cruciale rol in de geboorteaankondiging van Jezus aan Maria en wordt vaak geassocieerd met boodschappen van hoop, verlossing en goddelijke interventie.

Een jongensnaam, maar ook geschikt voor meisjes

Hoewel Gabriël oorspronkelijk voornamelijk als jongensnaam werd gebruikt, is het tegenwoordig ook steeds vaker een meisjesnaam. Deze ontwikkeling is vooral te zien in Nederland, waar ouders steeds meer openstaan voor genderneutrale namen. Het gebruik van Gabriël als meisjesnaam is echter minder gebruikelijk en komt minder vaak voor dan als jongensnaam.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Gabriël matig populair. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waren er in 2020 in totaal 526 jongens en 10 meisjes die deze naam kregen. Hoewel het geen veelvoorkomende naam is, behoort Gabriël tot de top 1000 van populairste jongensnamen in Nederland.

Aantal letters en lettergrepen

Gabriël is een naam met 7 letters en 3 lettergrepen. De naam wordt uitgesproken als ga-bri-el, waarbij de klemtoon op de tweede lettergreep ligt.

Namen die lijken op Gabriël

Rafael – Daniël – Nathaniël – Gabriëlla – Israël – Samuël – Azraël – Muriël – Raphaël – Gavriël Deze namen lijken qua klank en/of spelling op Gabriël en kunnen dienen als inspiratie voor ouders die op zoek zijn naar vergelijkbare namen.