De naam Rafael: Een betekenisvolle geschiedenis

De naam Rafael is een naam met een rijke historie en betekenis. Het is een jongensnaam die zijn oorsprong vindt in het Hebreeuws. Rafael is afgeleid van het woord "Rophe" wat "genezen" betekent, en "El" wat "God" betekent. De naam Rafael kan dus vertaald worden als "God geneest" of "genezing van God".

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex?

Rafael is van oorsprong een jongensnaam. Het wordt echter ook wel gebruikt als meisjesnaam, maar deze variant komt minder vaak voor. Over het algemeen wordt de naam Rafael als een mannelijke naam beschouwd.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Rafael redelijk populair. Volgens recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) stond Rafael in 2020 op de 97e plaats van populairste jongensnamen. In dat jaar werden er in totaal 271 jongens met de naam Rafael geboren. Hoewel de populariteit van de naam in de afgelopen jaren is afgenomen, blijft Rafael een geliefde keuze onder ouders.

Lengte en lettergrepen

De naam Rafael bestaat uit 6 letters en 3 lettergrepen. De uitspraak van de naam is ra-fa-EL, waarbij de klemtoon op de laatste lettergreep ligt.

Namen die lijken op Rafael

Als je de naam Rafael mooi vindt, maar toch op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn er verschillende alternatieven om te overwegen. Hier is een lijstje van 10 namen die lijken op Rafael: 1. Rafaël 2. Raffael 3. Raphael 4. Rafa 5. Ravi 6. Raoul 7. Remy 8. Roman 9. Renzo 10. Rayan Deze namen hebben een vergelijkbare klank, betekenis of herkomst als Rafael en kunnen een goede keuze zijn voor ouders die op zoek zijn naar een vergelijkbare naam.

Conclusie

Rafael is een mooie en betekenisvolle naam met een rijke geschiedenis. Hoewel het van oorsprong een jongensnaam is, wordt het ook wel als meisjesnaam gebruikt. In Nederland is de naam redelijk populair en het aantal geboortes met deze naam blijft stabiel. Met zijn 6 letters en 3 lettergrepen is Rafael een naam die goed in het gehoor ligt. Als alternatief kunnen ouders ook kiezen voor namen zoals Rafaël, Raffael, of Raphael.