De naam Roman: een historische betekenis

De naam Roman is een eeuwenoude naam met een rijke historie. De oorsprong van de naam ligt in het Latijn, waar het woord "Romanus" verwijst naar een persoon uit Rome. De naam Roman heeft daardoor een sterke associatie met de Romeinse cultuur en geschiedenis.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex?

Roman is een naam die voornamelijk als jongensnaam wordt gebruikt. Hoewel er enkele gevallen zijn waarbij de naam aan meisjes wordt gegeven, komt dit veel minder vaak voor. Over het algemeen wordt de naam Roman dus gezien als een jongensnaam.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Roman redelijk populair, maar niet extreem veelvoorkomend. Volgens gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) stond Roman in 2020 op de 93e plaats van meest gegeven jongensnamen. Dit betekent dat er dat jaar ongeveer 338 baby's werden vernoemd naar deze naam. Hoewel het geen topnaam is, is Roman dus zeker geen zeldzame naam in Nederland.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Roman bestaat uit vijf letters en twee lettergrepen. Dit maakt de naam kort en krachtig, waardoor hij gemakkelijk te onthouden is.

Namen die lijken op Roman

Als je de naam Roman leuk vindt, maar toch op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier tien namen die je misschien ook interessant vindt: 1. Ruben 2. Milan 3. Jasper 4. Julian 5. Liam 6. Levi 7. Finn 8. Noah 9. Lucas 10. Max Deze namen hebben elk hun eigen charme en gelijkenis met Roman, waardoor ze goede alternatieven kunnen zijn voor ouders die een vergelijkbare naam zoeken.

Conclusie

Roman is een historische naam met een sterke link naar de Romeinse cultuur. Hoewel het voornamelijk als jongensnaam wordt gebruikt, zijn er enkele gevallen bekend waarbij de naam aan meisjes wordt gegeven. In Nederland is Roman redelijk populair en de naam bestaat uit vijf letters en twee lettergrepen. Als je op zoek bent naar namen die lijken op Roman, zijn er genoeg alternatieven om uit te kiezen.