De naam Samuël: een overzicht

De naam Samuël is een eeuwenoude naam met een rijke geschiedenis. Het is een jongensnaam die afkomstig is uit het Hebreeuws en heeft een betekenis die teruggaat naar de bijbelse tijden. In dit artikel zullen we de oorsprong en betekenis van de naam verkennen, evenals hoe vaak de naam tegenwoordig in Nederland wordt gebruikt, het aantal letters en lettergrepen, en een lijst met vergelijkbare namen.

Historie en betekenis

De naam Samuël vindt zijn oorsprong in het Hebreeuwse woord "Shemu'el", wat "naam van God" betekent. In de bijbel is Samuël een belangrijk figuur, bekend als een profeet en rechter van het oude Israël. Hij wordt beschouwd als een van de meest rechtvaardige en wijze leiders van zijn tijd.

Jongensnaam

Samuël is in Nederland voornamelijk een jongensnaam. Hoewel sommige namen unisex kunnen zijn, wordt Samuël over het algemeen gebruikt als een jongensnaam. Het heeft een sterke en klassieke uitstraling, waardoor het een populaire keuze is geworden voor veel ouders.

Populariteit in Nederland

Volgens de meest recente statistieken behoort de naam Samuël tot de populaire jongensnamen in Nederland. In 2020 stond de naam op de 28e plaats in de lijst van meest gegeven jongensnamen. Hoewel het niet tot de top 10 behoort, wordt de naam nog steeds regelmatig gekozen door ouders die op zoek zijn naar een tijdloze en traditionele naam.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Samuël bestaat uit zes letters en twee lettergrepen. Dit maakt het een relatief korte naam, maar met een sterke en melodieuze klank. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep, wat de naam een ritmisch en vloeiend gevoel geeft bij het uitspreken.

Vergelijkbare namen

Als je de naam Samuël leuk vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier tien namen die je zou kunnen overwegen: 1. Samuel 2. Sam 3. Samuelito 4. Sander 5. Simon 6. Samson 7. Samir 8. Sebastiaan 9. Samuele 10. Samuelson Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare klank, betekenis of oorsprong als Samuël. Ze behouden het tijdloze en klassieke gevoel van de naam, terwijl ze ook een unieke draai eraan geven.

Conclusie

De naam Samuël is een prachtige jongensnaam met een rijke historie en betekenis. Het is een populaire keuze onder ouders in Nederland en heeft een tijdloos en klassiek gevoel. Met zes letters en twee lettergrepen heeft de naam een sterke en melodieuze klank. Als je op zoek bent naar een naam die lijkt op Samuël, overweeg dan de bovengenoemde suggesties.