De naam Geert: een historische betekenis

De naam Geert heeft een rijke historie en betekenis. Het is een voornaam die zowel als jongensnaam, meisjesnaam en unisex naam wordt gebruikt. Deze naam heeft een oorsprong die teruggaat tot in de Middeleeuwen.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Geert is van oudsher voornamelijk bekend als jongensnaam. Het is afgeleid van de Germaanse naam Gerhard, wat "sterk met de speer" betekent. Echter, in de afgelopen decennia is Geert ook steeds vaker als meisjesnaam gebruikt. Hierdoor kan Geert ook als unisex naam beschouwd worden.

Populariteit van de naam Geert in Nederland

In Nederland is de populariteit van de naam Geert door de jaren heen verschillend geweest. In de jaren '50 en '60 was Geert een veelvoorkomende naam, maar na die tijd is de populariteit geleidelijk afgenomen. Tegenwoordig komt de naam minder vaak voor. Volgens de laatste gegevens van het Meertens Instituut zijn er ongeveer 8.000 mannen en 600 vrouwen die de naam Geert dragen.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Geert bestaat uit 5 letters en heeft 1 lettergreep. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk te onthouden is.

Namen die lijken op Geert

Als je op zoek bent naar een naam die lijkt op Geert, maar net iets anders klinkt, dan hebben we hier een lijstje met 10 suggesties voor je: 1. Gerrit 2. Gerard 3. Gijs 4. Geertje 5. Griet 6. Gerben 7. Gert 8. Gerardine 9. Greet 10. Geertruida Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare klank of zijn afgeleid van Geert, waardoor ze een goede alternatieve keuze kunnen zijn.

Conclusie

Geert is een historische naam die zowel als jongensnaam, meisjesnaam en unisex naam wordt gebruikt. Hoewel de populariteit van de naam in Nederland is afgenomen, blijft het een betekenisvolle en unieke keuze. Met zijn 5 letters en 1 lettergreep is Geert een korte en krachtige naam die gemakkelijk te onthouden is. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare naam, biedt ons lijstje van 10 suggesties genoeg inspiratie.