De historie van de naam Gijs

De naam Gijs is een oeroude naam die al eeuwenlang in Nederland voorkomt. Het is afgeleid van de Germaanse naam Giso, wat "speer" of "geschenk van God" betekent. In vroegere tijden werd de naam vooral aan jongens gegeven, maar tegenwoordig komt de naam ook voor bij meisjes.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Gijs wordt voornamelijk gebruikt als jongensnaam, maar door de toenemende populariteit van unisex namen wordt de naam ook steeds vaker aan meisjes gegeven. Het is dus zeker geen exclusieve jongensnaam meer.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Gijs redelijk populair. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank stond de naam in 2020 op de 70e plaats in de lijst van populairste jongensnamen. Er werden dat jaar 242 jongens met de naam Gijs geboren. In vergelijking met voorgaande jaren is de populariteit van de naam redelijk stabiel gebleven.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Gijs bestaat uit vier letters en één lettergreep. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen die lijken op Gijs

Als je gecharmeerd bent van de naam Gijs, maar toch iets anders zoekt, zijn er verschillende alternatieven die je kunt overwegen. Hier zijn tien namen die qua klank of stijl lijken op Gijs: 1. Gijsbert 2. Gijsbrecht 3. Gijs-Jan 4. Gijsbertus 5. Gijsbertje 6. Giselle 7. Gisela 8. Gisèle 9. Gisbert 10. Gisela Deze namen delen bepaalde kenmerken met Gijs, zoals de korte en krachtige klank. Het zijn stuk voor stuk mooie namen die zeker het overwegen waard zijn.

Conclusie

Gijs is een historische naam met een rijke geschiedenis in Nederland. Hoewel het oorspronkelijk een jongensnaam was, wordt de naam tegenwoordig ook aan meisjes gegeven. De populariteit van de naam is redelijk stabiel en het telt vier letters en één lettergreep. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare naam, zijn er verschillende opties om uit te kiezen.