De historie van de naam Nikodem

De naam Nikodem is een bijzondere naam met een rijke historie. Het is een naam van Griekse oorsprong en heeft een diepe betekenis. De naam Nikodem is samengesteld uit de woorden "nikè" wat overwinning betekent, en "demos" wat volk betekent. Hierdoor kan de naam vertaald worden als "overwinnend volk" of "volk van de overwinning". In de Bijbel komt de naam Nikodem ook voor. Nikodem was een Farizeeër en een geheime volgeling van Jezus. Hij wordt beschreven als een vooraanstaand man in zijn gemeenschap en een zoekende ziel. Nikodem was nieuwsgierig naar het onderwijs van Jezus en kwam 's nachts naar hem toe om met hem te praten. Deze ontmoeting tussen Nikodem en Jezus is een bekend verhaal in het christendom.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Nikodem is oorspronkelijk een jongensnaam. Het wordt voornamelijk gebruikt voor jongens en heeft een stoere en krachtige uitstraling. Echter, in de moderne tijd is het niet ongebruikelijk dat namen unisex worden gebruikt. Dit geldt ook voor de naam Nikodem. Hoewel het minder vaak voorkomt, kan Nikodem ook gebruikt worden als meisjesnaam.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Nikodem redelijk zeldzaam. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn er in 2020 slechts 16 jongens met de naam Nikodem geboren. Dit maakt het een unieke en bijzondere naam.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Nikodem bestaat uit 7 letters en heeft 3 lettergrepen. De uitspraak van de naam is "NIE-ko-dem".

Namen die lijken op Nikodem

Als je de naam Nikodem mooi vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier 10 namen die je misschien leuk vindt: 1. Nikolas 2. Niko 3. Nikias 4. Nikander 5. Niklaus 6. Nikan 7. Nicolaas 8. Nikolasz 9. Nicos 10. Niki