De naam Jamal: betekenis, geschiedenis en populariteit

De naam Jamal is een populaire naam die zijn oorsprong vindt in het Arabisch. Het is een jongensnaam die ook in andere culturen wordt gebruikt, maar het wordt zelden als meisjesnaam gebruikt. De betekenis van de naam Jamal is "schoonheid" of "schoon zijn".

Historie van de naam Jamal

De naam Jamal heeft een rijke historie die teruggaat tot in de Arabische cultuur. Het is afgeleid van het Arabische woord "jamal", wat letterlijk "schoonheid" betekent. In de Arabische wereld wordt de naam Jamal vaak geassocieerd met fysieke schoonheid, maar het kan ook verwijzen naar innerlijke schoonheid of een mooie ziel.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Hoewel Jamal voornamelijk als jongensnaam wordt gebruikt, zijn er gevallen waarin het ook als meisjesnaam wordt gegeven. Echter, de overgrote meerderheid van de Jamal's zijn jongens. Het wordt zelden gebruikt als unisex naam.

Populariteit van de naam Jamal in Nederland

In Nederland is de naam Jamal redelijk populair, maar zijn populariteit is de afgelopen jaren afgenomen. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werden er in 2020 in totaal 89 jongens met de naam Jamal geboren. Dit plaatst de naam op de 200e positie van meest gegeven jongensnamen dat jaar. Hoewel de populariteit van de naam de afgelopen jaren is afgenomen, blijft het een bekende en geliefde naam in Nederland.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Jamal bestaat uit vijf letters en twee lettergrepen. Het is een relatief korte naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen die lijken op Jamal

Als je de naam Jamal leuk vindt, maar iets zoekt dat vergelijkbaar is, zijn hier tien namen die dezelfde klank of betekenis hebben: 1. Jamaldeen 2. Jamar 3. Jamil 4. Kamal 5. Jamaluddin 6. Jameel 7. Amal 8. Jumal 9. Jamall 10. Jamal-Eddine Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare klank of betekenis als de naam Jamal en kunnen dus goede alternatieven zijn als je op zoek bent naar iets vergelijkbaars.