De naam Noa: Historie en betekenis

De naam Noa is een unisex naam die zowel aan jongens als meisjes gegeven wordt. Deze naam heeft een interessante historie en een betekenisvolle achtergrond.

Historie van de naam Noa

De naam Noa heeft zijn oorsprong in verschillende culturen en tradities. In de Bijbel komt de naam voor als een variant van de naam Noah, die bekend is van het verhaal van de Ark van Noach. Hiermee wordt vaak de betekenis "rust" of "troost" geassocieerd. In andere culturen, zoals het Jodendom, wordt de naam Noa vaak gegeven aan meisjes en heeft het de betekenis "schoonheid" of "gratie". In het Hebreeuws wordt de naam geschreven als נוֹעָה.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Noa wordt vaak gezien als een unisex naam, wat betekent dat het zowel aan jongens als meisjes gegeven kan worden. Hoewel het oorspronkelijk als een jongensnaam werd gebruikt, is het tegenwoordig steeds populairder geworden als meisjesnaam. Deze verschuiving is te zien in verschillende landen over de hele wereld.

Populariteit van de naam Noa in Nederland

In Nederland is de naam Noa de afgelopen jaren enorm populair geworden. Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) stond Noa in 2020 op de derde plaats van meest gegeven meisjesnamen. In dat jaar werden er maar liefst 706 meisjes met deze naam geboren. Ook onder jongens is Noa een geliefde naam, maar minder populair dan bij meisjes.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Noa bestaat uit drie letters en één lettergreep. Ondanks zijn korte lengte heeft de naam een krachtige en melodieuze klank.

Lijst van vergelijkbare namen

Als je de naam Noa mooi vindt, zijn er andere namen die je misschien ook aanspreken. Hier is een lijstje van 10 namen die lijken op Noa: 1. Noah 2. Nora 3. Nova 4. Nola 5. Nina 6. Mila 7. Luna 8. Zoë 9. Eva 10. Liv Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare stijl en klank als Noa en zijn daarom goede alternatieven als je op zoek bent naar een vergelijkbare naam.