Geschiedenis van de naam Odin

De naam Odin is een oud-Germaanse naam die zijn oorsprong vindt in de Noordse mythologie. Odin is de oppergod in de Noorse mythologie en wordt beschouwd als de god van wijsheid, oorlog, doden en poëzie. De naam Odin komt voort uit het Oudnoorse woord "Óðinn", wat "razernij" of "extase" betekent. Volgens de Noordse mythologie is Odin een wijze en machtige god die bekend staat om zijn kennis en magische krachten. Hij wordt vaak afgebeeld als een oudere man met een lange baard, gehuld in een mantel en met een ooglapje over zijn ene oog. Odin is ook de vader van vele andere goden, waaronder Thor en Baldr.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

De naam Odin wordt voornamelijk gebruikt als jongensnaam. Hoewel er geen strikte regels zijn die bepalen welk geslacht de naam kan dragen, wordt Odin traditioneel geassocieerd met mannelijkheid vanwege de mythologische betekenis.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Odin de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Volgens de Nederlandse Voornamenbank werden er in 2020 in totaal 306 jongens met de naam Odin geboren, waarmee het de 97e meest gegeven jongensnaam van dat jaar was.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Odin bestaat uit vier letters en één lettergreep. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen vergelijkbaar met Odin

Als je geïnspireerd bent door de naam Odin, maar op zoek bent naar andere namen met een vergelijkbare klank of betekenis, zijn hier tien suggesties: 1. Thor 2. Loki 3. Freya 4. Freyr 5. Baldur 6. Tyr 7. Magnus 8. Sven 9. Leif 10. Ingrid