De geschiedenis van de naam Peter

De naam Peter is een oude en veelvoorkomende naam met een rijke geschiedenis. De oorsprong van de naam ligt in het Grieks, waar het 'petros' betekent, wat 'rots' of 'steen' betekent. De naam komt ook voor in het Aramees en Hebreeuws als 'Kefa' of 'Cephas'. In de Bijbel is Petrus een van de belangrijkste apostelen van Jezus Christus. Hij staat bekend om zijn sterke persoonlijkheid en wordt vaak afgebeeld als de rots waarop de kerk is gebouwd. Door de invloed van het christendom verspreidde de naam Peter zich over heel Europa en werd het een populaire naam.

Een jongensnaam

Peter is een typisch jongensnaam en wordt zelden gebruikt als meisjesnaam. Het is een naam die traditioneel wordt gegeven aan jongens en heeft een sterke, masculiene uitstraling. Hoewel er altijd uitzonderingen zijn op deze regel, wordt Peter meestal geassocieerd met mannen.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Peter lange tijd erg populair geweest. In de jaren 50 en 60 behoorde het tot de top 10 van populairste jongensnamen. Sindsdien is de populariteit geleidelijk afgenomen, maar het blijft nog steeds een bekende naam. Volgens de laatste gegevens van het CBS zijn er momenteel ongeveer 43.000 mannen in Nederland met de naam Peter.

Letters en lettergrepen

De naam Peter bestaat uit vijf letters en één lettergreep. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is. Door zijn eenvoud is het een naam die in veel verschillende talen voorkomt en gemakkelijk te vertalen is.

Namen die lijken op Peter

Als je op zoek bent naar namen die lijken op Peter, zijn hier 10 suggesties: 1. Pieter 2. Peter-Jan 3. Pjotr 4. Petrus 5. Pedro 6. Pierre 7. Petr 8. Piet 9. Pete 10. Petar Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare klank of etymologie als Peter, maar hebben elk hun eigen unieke betekenis en oorsprong.