De historie van de naam Daniël

De naam Daniël heeft een lange en rijke geschiedenis. Het is een Hebreeuwse naam die teruggaat tot de Bijbelse tijd. Daniël is afgeleid van het Hebreeuwse woord "dan" wat "rechter" betekent, en "El" wat "God" betekent. De betekenis van de naam Daniël is dan ook "God is mijn rechter". In de Bijbel komt de naam Daniël voor in het gelijknamige boek Daniël. Daniël was een belangrijke profeet en raadgever aan het hof van koning Nebukadnezar in het oude Babylon. Hij stond bekend om zijn wijsheid en dromen die hij kon interpreteren.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Daniël is van oorsprong een jongensnaam, hoewel de naam de laatste jaren ook steeds vaker als meisjesnaam wordt gebruikt. Het is dus een naam die zowel voor jongens als meisjes geschikt is.

Populariteit van de naam Daniël in Nederland

In Nederland is de naam Daniël redelijk populair. Uit gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) blijkt dat er in 2020 in totaal 336 jongens zijn geboren die de naam Daniël hebben gekregen. Hiermee staat de naam op de 27e plaats van meest gekozen jongensnamen dat jaar.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Daniël bestaat uit zeven letters en heeft drie lettergrepen. De klemtoon ligt op de tweede lettergreep, namelijk "niël".

Namen die lijken op Daniël

Als je op zoek bent naar namen die lijken op Daniël, zijn hier tien suggesties: 1. Daniëlle 2. Danielo 3. Danilo 4. Danyel 5. Danie 6. Dani 7. Daniel 8. Daniyal 9. Daniil 10. Danis