De geschiedenis van de naam Darius

De naam Darius heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het oude Perzië. Het is afgeleid van het Oudpersische woord "Dārayavauš", wat "heerser" of "beschermer" betekent. Darius was ook de naam van verschillende koningen van het Perzische rijk, waaronder Darius de Grote, die regeerde van 522 tot 486 voor Christus. Deze koningen werden vaak geassocieerd met macht, rijkdom en leiderschap.

Een jongensnaam, maar soms ook unisex

Darius wordt meestal beschouwd als een jongensnaam, hoewel het in sommige gevallen ook als unisex wordt gebruikt. In Nederland wordt de naam voornamelijk gegeven aan jongens, maar er zijn ook enkele meisjes die deze naam dragen. Over het algemeen wordt de naam geassocieerd met kracht en mannelijkheid.

Populariteit in Nederland

De naam Darius is in Nederland redelijk populair, maar niet extreem veelvoorkomend. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werden er in 2020 in totaal 200 jongens met de naam Darius geboren. Hiermee staat de naam op de 121e plaats van populairste jongensnamen in Nederland. Hoewel het geen topnaam is, wordt Darius nog steeds regelmatig gekozen door ouders die op zoek zijn naar een unieke en krachtige naam voor hun zoon.

Letters en lettergrepen

De naam Darius bestaat uit 6 letters en heeft 3 lettergrepen. Het wordt uitgesproken als "da-ree-us".

Namen die lijken op Darius

Als je de naam Darius leuk vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier 10 namen die je misschien ook leuk vindt: 1. Damian 2. Darian 3. Davian 4. Marius 5. Cyrus 6. Matthias 7. Maximus 8. Dominik 9. Zarius 10. Darien Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare klank of betekenis als Darius en kunnen een goede alternatieve keuze zijn voor ouders die op zoek zijn naar een soortgelijke naam.