De historie van de naam Darius

De naam Darius heeft een rijke historie die teruggaat tot het oude Perzië. Het is afgeleid van het Perzische woord "Dārayavauš", wat "behouden" of "ondersteunen" betekent. Darius was een veelvoorkomende naam onder de Perzische koningen, waarvan Darius de Grote de bekendste is. Hij regeerde van 522 tot 486 voor Christus en stond bekend om zijn militaire successen en het uitbreiden van het Perzische Rijk.

Een jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Darius is over het algemeen een jongensnaam, hoewel het in sommige culturen ook als meisjesnaam wordt gebruikt. In Nederland wordt het echter voornamelijk geassocieerd met jongens.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Darius redelijk populair, maar niet extreem veelvoorkomend. Volgens de meest recente gegevens van de Nederlandse Voornamenbank waren er in 2020 in totaal 1.374 jongens en 10 meisjes met de naam Darius. Het is dus duidelijk een meer gebruikelijke naam voor jongens.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Darius bestaat uit zes letters en twee lettergrepen. Het wordt uitgesproken als "DA-ri-us".

Namen die lijken op Darius

Als je de naam Darius leuk vindt, zijn er ook andere namen die je misschien interessant vindt. Hier is een lijstje van 10 namen die lijken op Darius: 1. Damien 2. David 3. Daniel 4. Dominic 5. Donovan 6. Dorian 7. Dariusz 8. Darren 9. Diego 10. Dennis Dit zijn slechts enkele voorbeelden van namen die een vergelijkbare klank of sfeer hebben als Darius. Het kan een handige inspiratiebron zijn als je op zoek bent naar een naam met een vergelijkbaar gevoel.