De historie van de naam Leonidas

De naam Leonidas heeft een rijke historie die teruggaat tot de oude Griekse beschaving. Het is afgeleid van de Griekse woorden "leōn" wat "leeuw" betekent en "dās" wat "geschenk" betekent. De naam Leonidas wordt vaak geassocieerd met de beroemde koning Leonidas I van Sparta, die bekendheid verwierf tijdens de Slag bij Thermopylae in 480 v.Chr.

Een jongensnaam, maar ook unisex

Leonidas is over het algemeen bekend als een jongensnaam. Het wordt zelden als meisjesnaam gebruikt, maar het is niet ongehoord. In sommige culturen wordt de naam Leonidas gezien als unisex, wat betekent dat het zowel aan jongens als meisjes kan worden gegeven.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Leonidas redelijk populair, maar niet extreem veelvoorkomend. Volgens de recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) zijn er momenteel ongeveer 1.200 mensen in Nederland die de naam dragen. Hoewel dit misschien niet het meest voorkomende naam is, heeft het een stabiele plaats in de Nederlandse namenlijst.

Aantal letters en lettergrepen

Leonidas is een naam met in totaal acht letters en vier lettergrepen. De lettergrepen worden als volgt verdeeld: Le-o-ni-das.

Namen die lijken op Leonidas

Als je de naam Leonidas mooi vindt, maar toch een andere optie wilt overwegen, zijn hier enkele namen die vergelijkbaar zijn in klank of stijl: 1. Leonardo 2. Leon 3. Leander 4. Elias 5. Leonel 6. Léon 7. Lionel 8. Leontien 9. Leona 10. Leontine Deze namen hebben vergelijkbare kenmerken, zoals de beginklank "Leo" en/of een Griekse oorsprong. Ze kunnen dus dienen als alternatieve opties als je op zoek bent naar een naam die lijkt op Leonidas, maar net iets anders is.