De historie van de naam Lukas

De naam Lukas is een variant van de naam Lucas, die van origine een Griekse oorsprong heeft. In het Grieks wordt de naam geschreven als Λουκᾶς (Loukas). De naam is afgeleid van het woord "loukios", wat "afkomstig uit Lucanië" betekent. Lucanië was een oude regio in Zuid-Italië. In de Bijbel komt de naam Lukas voor als de naam van de auteur van het Evangelie volgens Lukas en het Handelingen der Apostelen. Lukas was een arts en een metgezel van de apostel Paulus. Door zijn bekendheid in de christelijke traditie, kreeg de naam Lukas populariteit als voornaam.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Lukas is oorspronkelijk een jongensnaam. Het wordt echter ook wel gebruikt als meisjesnaam, zij het in mindere mate. In sommige landen, zoals Duitsland, wordt de naam ook wel als unisex naam gebruikt.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Lukas redelijk populair. Volgens de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waren er in 2020 in totaal 1.003 jongens met de naam Lukas geboren, waarmee het de 22e meest gegeven jongensnaam dat jaar was. In de afgelopen jaren is de naam gestaag in populariteit gestegen.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Lukas bestaat uit vijf letters en twee lettergrepen. Het wordt uitgesproken als "LOO-kas".

Namen die lijken op Lukas

Als je de naam Lukas leuk vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier tien namen die je misschien ook mooi vindt: 1. Lucas 2. Luuk 3. Levi 4. Lars 5. Ruben 6. Thomas 7. Noah 8. Samuel 9. Benjamin 10. David