De historie van de naam Olav

De naam Olav is een traditionele Scandinavische naam met een rijke geschiedenis. Het is afgeleid van het Oudnoorse woord "Anleifr", wat "voorouderlijk erfgoed" betekent. De naam Olav is vooral bekend geworden door de heilige koning Olav II van Noorwegen, die in de 11e eeuw leefde en later tot patroonheilige van het land werd uitgeroepen.

Een jongensnaam

Olav is over het algemeen een jongensnaam. Hoewel sommige namen als unisex kunnen worden gebruikt, wordt Olav voornamelijk aan jongens gegeven.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Olav redelijk populair, maar niet extreem veelvoorkomend. Volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waren er in 2020 ongeveer 1.000 jongens met de naam Olav. Het is dus geen zeer gangbare naam, maar zeker ook geen zeldzame keuze.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Olav bestaat uit vier letters en twee lettergrepen. Het is een relatief korte en krachtige naam.

Namen die lijken op Olav

Als je de naam Olav mooi vindt, maar op zoek bent naar alternatieven, zijn hier tien namen die qua klank en stijl vergelijkbaar zijn: 1. Olaf 2. Olavi 3. Olof 4. Ole 5. Olle 6. Olavius 7. Olivier 8. Ola 9. Olov 10. Olaus Deze namen hebben allemaal een Scandinavische oorsprong en kunnen een goede keuze zijn voor ouders die op zoek zijn naar een naam die lijkt op Olav, maar toch net iets anders is.