De naam Emre: een historische betekenis en oorsprong

De naam Emre heeft een rijke historie en een betekenis die teruggaat naar de oud-Turkse cultuur. Het is een jongensnaam die voornamelijk wordt gebruikt in Turkije en andere Turkse gemeenschappen over de hele wereld. De naam Emre is afgeleid van het Turkse woord "emir", wat "bevel" of "commando" betekent. Het was oorspronkelijk een titel die werd gebruikt om militaire leiders aan te duiden. In de loop der tijd is Emre geëvolueerd om een persoonlijke naam te worden die wordt gegeven aan jongens bij hun geboorte.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Emre is over het algemeen een jongensnaam, hoewel het in sommige gevallen ook als een unisex naam kan worden gebruikt. Het is echter belangrijk op te merken dat Emre traditioneel vaker aan jongens wordt gegeven.

Populariteit in Nederland

Hoewel Emre een populaire naam is in Turkije, wordt het in Nederland minder vaak gebruikt. Volgens de Nederlandse Voornamenbank is Emre sinds de jaren '90 geleidelijk aan populairder geworden in Nederland. In 2020 stond Emre op de 87e plaats van meest gegeven jongensnamen, met 251 jongens die deze naam hebben gekregen.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Emre bestaat uit vier letters en heeft twee lettergrepen. Het wordt uitgesproken als "em-ruh".

Namen die lijken op Emre

Als je de naam Emre leuk vindt, maar op zoek bent naar alternatieven, zijn er verschillende namen die vergelijkbaar klinken. Hier is een lijstje van 10 namen die lijken op Emre: 1. Emir 2. Emrah 3. Eren 4. Emrehan 5. Emirhan 6. Emrehan 7. Erenay 8. Emircan 9. Emrecan 10. Emray Deze namen hebben vergelijkbare klanken en bieden een variatie aan keuzes voor ouders die geïnteresseerd zijn in de naam Emre, maar op zoek zijn naar iets unieks.