De naam Jilles: Een diepgaande blik op de geschiedenis en betekenis

De naam Jilles is een intrigerende naam met een rijke geschiedenis en betekenis. In dit artikel zullen we in detail ingaan op de oorsprong van de naam, het gebruik ervan in Nederland, het geslacht waarvoor de naam meestal wordt gebruikt, en enkele vergelijkbare namen.

Historie van de naam Jilles

De naam Jilles vindt zijn oorsprong in het Friese taalgebied. Het is afgeleid van de Germaanse naam Giel, wat "strijder" of "held" betekent. In de loop der tijd is de naam geëvolueerd naar Jilles, wat een variant is die vooral in Nederland wordt gebruikt.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Jilles is van oudsher een jongensnaam, hoewel het tegenwoordig ook steeds vaker als meisjesnaam wordt gebruikt. Het kan dus worden beschouwd als een unisex naam, wat betekent dat het zowel voor jongens als meisjes kan worden gebruikt.

Populariteit in Nederland

Hoewel de naam Jilles niet extreem populair is in Nederland, wordt hij toch regelmatig gebruikt. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) stond de naam Jilles op de 330e plaats in de lijst van populairste jongensnamen in 2020. Dit betekent dat er dat jaar ongeveer 37 baby's de naam Jilles hebben gekregen.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Jilles bestaat uit 6 letters en wordt uitgesproken in twee lettergrepen. Het is een compacte naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen die lijken op Jilles

Als je de naam Jilles leuk vindt, zijn hier 10 namen die vergelijkbaar zijn: 1. Jelle 2. Jelte 3. Jillesa 4. Jella 5. Jilke 6. Gilles 7. Jill 8. Jillian 9. Jilt 10. Jildou Deze namen behouden de klank en stijl van Jilles, maar hebben elk hun eigen unieke betekenis en oorsprong.

Conclusie

De naam Jilles is een interessante naam met een lange geschiedenis en betekenis. Hoewel het traditioneel een jongensnaam is, wordt het tegenwoordig ook steeds vaker als meisjesnaam gebruikt. Hoewel het niet bijzonder populair is in Nederland, heeft het nog steeds een bescheiden aantal geboorteregistraties per jaar. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare naam, zijn er verschillende opties die qua klank en stijl lijken op Jilles.