Ilja: Een historische naam

De naam Ilja is een veelvoorkomende voornaam die zowel als jongensnaam, meisjesnaam en unisex naam gebruikt wordt. Deze naam heeft een interessante historie en is in verschillende landen populair. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de herkomst en betekenis van de naam Ilja, de populariteit ervan in Nederland, en een lijstje geven van namen die lijken op Ilja.

Herkomst en betekenis

De naam Ilja vindt zijn oorsprong in Rusland en is afgeleid van het Griekse woord "Helios" wat "zon" betekent. In de Russische taal wordt de naam geschreven als "Илья" en uitgesproken als "IE-lya". Het is een veelvoorkomende naam in Russische literatuur en cultuur, en wordt vaak geassocieerd met moed en dapperheid.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Ilja is een unisex naam, wat betekent dat het zowel als jongensnaam als meisjesnaam wordt gebruikt. In Nederland kan de naam echter iets vaker voorkomen als jongensnaam dan als meisjesnaam. Het is een naam die past bij verschillende persoonlijkheden en kan zowel stoer als lief klinken, afhankelijk van de drager.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Ilja redelijk populair, maar niet extreem vaak voorkomend. Volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waren er in 2020 in totaal 283 jongens en 36 meisjes met de naam Ilja. Dit maakt het een naam die niet heel vaak voorkomt, maar nog steeds bekend is bij veel mensen.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Ilja bestaat uit vier letters en twee lettergrepen. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk te onthouden is.

Namen die lijken op Ilja

Als je de naam Ilja leuk vindt, zijn hier nog tien namen die qua klank en stijl vergelijkbaar zijn: 1. Ilya 2. Elia 3. Iva 4. Ilse 5. Ilsa 6. Ivar 7. Ilan 8. Ilon 9. Ilian 10. Ilsebill Deze namen hebben een vergelijkbare klank en kunnen een alternatief zijn als je op zoek bent naar een naam die lijkt op Ilja.

Conclusie

Ilja is een veelzijdige naam met een rijke historie en betekenis. Het is een unisex naam die zowel als jongensnaam en meisjesnaam wordt gebruikt. Hoewel niet extreem populair in Nederland, blijft de naam bekend en geliefd bij veel mensen. Met zijn vier letters en twee lettergrepen is Ilja een korte en krachtige naam die gemakkelijk te onthouden is. Als je op zoek bent naar een vergelijkbare naam, zijn er verschillende opties om uit te kiezen.