De betekenis en historie van de naam Merlijn

Merlijn is een naam met een rijke historie en betekenis. Het is een jongensnaam die zijn oorsprong vindt in de legende van Koning Arthur en de Ridders van de Ronde Tafel. Merlijn, ook wel bekend als de tovenaar en raadgever van Koning Arthur, is een figuur uit de Arthuriaanse legendes. De naam Merlijn komt van het Welsh "Myrddin" of het Keltische "Merlin" en betekent "havik" of "valk".

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Merlijn is van oorsprong een jongensnaam, maar wordt tegenwoordig ook steeds vaker als meisjesnaam gebruikt. Het wordt beschouwd als een unisex naam, wat betekent dat het zowel voor jongens als meisjes geschikt is.

Populariteit in Nederland

De naam Merlijn is redelijk populair in Nederland, maar komt niet vaak voor. Volgens de laatste statistieken van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waren er in 2020 ongeveer 422 jongens en 8 meisjes met de naam Merlijn. Hoewel het geen veelvoorkomende naam is, heeft het toch een zekere bekendheid en wordt het vaak geassocieerd met de legende van Koning Arthur.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Merlijn bestaat uit 7 letters en heeft 2 lettergrepen. De naam wordt uitgesproken als "Mer-lijn", waarbij de klemtoon op de tweede lettergreep ligt.

Namen die lijken op Merlijn

Als je op zoek bent naar namen die lijken op Merlijn, maar toch een andere klank hebben, zijn hier tien suggesties: 1. Merijn 2. Merle 3. Merel 4. Merit 5. Merijn 6. Merlin 7. Marlin 8. Merlyn 9. Marlinn 10. Merida Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare klank of betekenis, waardoor ze een alternatief kunnen zijn als je op zoek bent naar een naam die lijkt op Merlijn. In conclusie, Merlijn is een naam met een rijke historie en betekenis, afkomstig uit de Arthuriaanse legendes. Het kan zowel als jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam worden gebruikt. Hoewel het geen veelvoorkomende naam is in Nederland, heeft het toch een zekere populariteit. Met zijn 7 letters en 2 lettergrepen is Merlijn een mooie en krachtige naam met een magisch tintje.