De geschiedenis van de naam Erik

De naam Erik is een Scandinavische variant van de naam Eric, die zijn oorsprong heeft in het Oud-Noorse woord "ei" wat "alleen" betekent, en "ríkr" wat "heerser" betekent. De naam Erik kan worden vertaald als "alleenheerser" of "heerser van allen".

Een jongensnaam

Erik is een jongensnaam en wordt over het algemeen niet gebruikt als meisjesnaam. Het is dus een unisex naam, wat betekent dat het alleen wordt gebruikt voor jongens.

Populariteit in Nederland

De naam Erik is al eeuwenlang populair in Nederland. Sinds de invoering van de burgerlijke stand in 1811 is de naam regelmatig voorgekomen. In de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw was de naam Erik erg populair, maar sindsdien is de populariteit afgenomen. Volgens de laatste gegevens van het Meertens Instituut, dat de populariteit van namen in Nederland bijhoudt, stond Erik op de 88e plaats in de ranglijst van populaire jongensnamen in 2020. In dat jaar werden er 186 jongens met de naam Erik geboren.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Erik bestaat uit vier letters en twee lettergrepen. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep, dus het wordt uitgesproken als "EE-rik".

Namen die lijken op Erik

Als je op zoek bent naar namen die lijken op Erik, zijn hier tien suggesties: 1. Eric 2. Evert 3. Dirk 4. Erik-Jan 5. Mark 6. Rick 7. Jurgen 8. Arjen 9. Patrick 10. Jeroen Deze namen hebben vergelijkbare klanken en kunnen als alternatief worden beschouwd voor Erik.