De historie van de naam Dane

De naam Dane heeft een interessante historie die teruggaat tot de Scandinavische landen. Oorspronkelijk is Dane een achternaam die is afgeleid van het Scandinavische woord 'danr', wat 'Deen' betekent. Het was gebruikelijk om in vroegere tijden iemands afkomst of beroep als achternaam te gebruiken, en zo ontstond de achternaam Dane voor mensen die uit Denemarken kwamen of een Deense achtergrond hadden.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Dane wordt voornamelijk gebruikt als jongensnaam. Hoewel het theoretisch gezien ook als meisjesnaam gebruikt kan worden, is het in de praktijk zeldzaam om meisjes met de naam Dane tegen te komen. De naam heeft een stoere en mannelijke klank, waardoor het meer populair is onder jongens.

Populariteit in Nederland

In Nederland wordt de naam Dane niet heel vaak gebruikt, maar het heeft wel een stabiele populariteit. Volgens gegevens van de Nederlandse Voornamenbank waren er in 2020 in totaal 117 jongens met de naam Dane in Nederland. Hoewel dit geen hoge aantallen zijn in vergelijking met andere populaire namen, is het zeker geen zeldzame naam.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Dane bestaat uit vier letters en één lettergreep. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen die lijken op Dane

Als je de naam Dane leuk vindt, zijn er ook andere namen die dezelfde stoere en mannelijke uitstraling hebben. Hier is een lijstje van 10 namen die lijken op Dane: 1. Dean 2. Dax 3. Dale 4. Damon 5. Drake 6. Daneel 7. Damien 8. Darian 9. Dante 10. Darian