De historie van de naam Johannes

De naam Johannes heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot het Bijbelse tijdperk. Het is afgeleid van het Hebreeuwse woord "Yochanan" wat "God is genadig" betekent. In de Bijbel is Johannes de naam van een van de twaalf apostelen van Jezus en wordt het ook gebruikt als de naam van een evangelist. Door de eeuwen heen is de naam Johannes in verschillende culturen en talen gebruikt en heeft het verschillende varianten en vormen gekregen.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Johannes is van oorsprong een jongensnaam. Het wordt echter ook wel gebruikt als een dubbele voornaam voor meisjes, zoals bijvoorbeeld "Anna-Johannes". Hoewel het zeldzaam is om Johannes als een volledige meisjesnaam te zien, is het niet ongebruikelijk om varianten van de naam te vinden die specifiek voor meisjes worden gebruikt, zoals "Johanna" of "Johanneke".

Gebruik in Nederland

In Nederland is Johannes een populaire naam die al eeuwenlang wordt gebruikt. Volgens recente statistieken is het aantal geboortes waarbij de naam Johannes wordt gegeven echter afgenomen. In 2020 stond de naam Johannes op de 102e plaats van populairste jongensnamen. Hoewel het gebruik van de naam afneemt, behoudt Johannes nog steeds zijn historische betekenis en blijft het een tijdloze keuze voor ouders.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Johannes bestaat uit 8 letters en heeft 3 lettergrepen. Het wordt uitgesproken als "Jo-han-nes", waarbij de klemtoon ligt op de tweede lettergreep.

Namen die lijken op Johannes

Als je de naam Johannes mooi vindt, maar op zoek bent naar alternatieven, zijn hier 10 namen die vergelijkbaar zijn: 1. Johan 2. Jan 3. Johannes 4. Hans 5. Jonathan 6. Jannes 7. Johan-Hein 8. Johan-Willem 9. John 10. Joost Deze namen hebben vergelijkbare klanken en kunnen een alternatieve keuze zijn voor ouders die de naam Johannes willen vermijden maar toch een vergelijkbare stijl of betekenis willen behouden.