De historie van de naam Leonard

De naam Leonard vindt zijn oorsprong in het Germaans en is afgeleid van de woorden "leon" wat "leeuw" betekent en "hard" wat "sterk" betekent. Het is een naam die al eeuwenlang wordt gebruikt en heeft een rijke historie. In de middeleeuwen werd de naam Leonard populair in Europa, vooral in Duitsland en Frankrijk. Leonard was de naam van een bekende heilige uit die tijd, Sint Leonardus van Noblac. Hij was een Franse edelman die zijn gehele erfenis aan de armen schonk en zich inzette voor gevangenen. Hij werd beschouwd als de beschermheilige van de gevangenen en werd veelvuldig aanbeden.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Leonard is van oorsprong een jongensnaam, maar kan tegenwoordig ook als meisjesnaam worden gebruikt. Het is echter vooral bekend als een jongensnaam en wordt over het algemeen vaker aan jongens gegeven dan aan meisjes.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Leonard redelijk populair, maar komt niet vaak voor. Volgens gegevens van de Nederlandse Voornamenbank waren er in 2020 in totaal 1408 mannen met de naam Leonard, waarmee het op de 144e plaats staat van meest gegeven jongensnamen. Voor meisjes komt de naam Leonard veel minder vaak voor, met slechts 4 vermeldingen in 2020.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Leonard bestaat uit 7 letters en wordt uitgesproken in 3 lettergrepen: Le-o-nard.

Namen die lijken op Leonard

Als je de naam Leonard mooi vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier 10 namen die je misschien leuk vindt: 1. Leonardo 2. Leon 3. Leander 4. Leonardus 5. Lennard 6. Leen 7. Len 8. Lenn 9. Leo 10. Lenny Deze namen hebben een vergelijkbare klank of betekenis als Leonard en kunnen een goede keuze zijn als alternatief.