De historie van de naam Miraç

De naam Miraç is van Turkse oorsprong en heeft een rijke historie. Het is een naam die vooral voorkomt in islamitische culturen en is geïnspireerd op het Miraç-verhaal uit de islamitische traditie. Volgens dit verhaal maakte de profeet Mohammed een nachtelijke reis van Mekka naar Jeruzalem en vervolgens naar de hemel. Deze reis wordt de Miraç genoemd, wat in het Arabisch 'trap' of 'ladder' betekent. De naam Miraç symboliseert dan ook de spirituele reis en de verbinding met het hogere.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Miraç wordt voornamelijk gebruikt als jongensnaam, hoewel het ook wel als meisjesnaam kan voorkomen. In de Turkse cultuur wordt het vaker aan jongens gegeven, terwijl het in andere islamitische landen ook als meisjesnaam wordt gebruikt. Het is dus een unisex naam, maar komt over het algemeen vaker voor bij jongens.

Gebruik in Nederland

In Nederland is de naam Miraç niet heel erg populair, maar komt het wel voor. Volgens de laatst beschikbare gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werden er in 2020 slechts 7 jongens met de naam Miraç geboren. Het is dus een redelijk zeldzame naam in Nederland.

Aantal letters en lettergrepen

Miraç bestaat uit vijf letters en wordt uitgesproken in twee lettergrepen. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep, dus MI-raç.

Namen die lijken op Miraç

Als je de naam Miraç mooi vindt, maar op zoek bent naar vergelijkbare alternatieven, zijn hier enkele namen die je misschien leuk vindt: 1. Miran 2. Mirza 3. Miray 4. Mira 5. Miriam 6. Mirko 7. Mirte 8. Miruna 9. Mirayda 10. Mirabel Deze namen hebben verschillende oorsprongen en betekenissen, maar delen een gelijkaardig geluid met Miraç. Al met al is Miraç een bijzondere naam met een interessante historie. Hoewel het in Nederland niet veel voorkomt, heeft het een diepe betekenis en kan het een unieke keuze zijn voor ouders die op zoek zijn naar een naam met een spirituele en culturele achtergrond.