De historie van de naam Philip

De naam Philip is van oorsprong een Griekse naam en heeft een rijke historie. De naam is afgeleid van het Griekse woord "philos", wat "vriend" betekent, en "hippos", wat "paard" betekent. Hierdoor kan de naam Philip vertaald worden naar "vriend van paarden". De naam Philip heeft al eeuwenlang een prominente plaats in verschillende culturen. In de oudheid was Philip een populaire naam onder de Macedonische adel. Zo was Philip II van Macedonië, de vader van Alexander de Grote, een bekende historische figuur met deze naam. In de christelijke traditie komt de naam Philip ook voor, als een van de twaalf apostelen.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Philip is overwegend een jongensnaam, hoewel het in sommige landen ook als meisjesnaam wordt gebruikt. In Nederland wordt de naam meestal aan jongens gegeven.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Philip redelijk populair, maar niet extreem veelvoorkomend. Volgens gegevens van de Nederlandse Voornamenbank stond Philip in 2020 op de 179e plaats van populairste jongensnamen. Er werden dat jaar 97 jongens met de naam Philip geboren.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Philip bestaat uit 6 letters en heeft 2 lettergrepen. Het is een naam die makkelijk uit te spreken is en niet al te lang is.

Namen die lijken op Philip

Als je de naam Philip mooi vindt, maar iets soortgelijks zoekt, zijn hier 10 namen die je wellicht interessant vindt: 1. Filip 2. Philipp 3. Filippo 4. Felipe 5. Philippus 6. Filips 7. Philemon 8. Filibert 9. Phileas 10. Filander Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare klank of herkomst als Philip en kunnen als alternatief dienen.