De naam Johan: een historische achtergrond

De naam Johan is een klassieke naam met een rijke historie. Het is een variant van de naam Johannes, die afkomstig is uit het Grieks en betekent "God is genadig". Deze naam heeft religieuze connotaties en is vernoemd naar de apostel Johannes, een van de twaalf discipelen van Jezus Christus.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Johan wordt voornamelijk gebruikt als jongensnaam, hoewel het in sommige gevallen ook als meisjesnaam kan voorkomen. In Nederland is Johan echter voornamelijk geassocieerd met jongens. Het is een sterke, stoere naam die al eeuwenlang populair is onder ouders.

Populariteit in Nederland

Johan is een populaire naam in Nederland, maar de populariteit is de afgelopen decennia afgenomen. In de jaren 70 en 80 stond Johan regelmatig in de top 10 van populairste jongensnamen, maar tegenwoordig komt de naam minder vaak voor. Volgens de laatste gegevens van het CBS waren er in 2020 nog ongeveer 14.000 mannen in Nederland met de naam Johan.

Letters en lettergrepen

De naam Johan bestaat uit vijf letters en twee lettergrepen. Het is een compacte naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is. De klinkers 'o' en 'a' geven de naam een krachtige klank, terwijl de medeklinkers 'j' en 'h' een speels en uniek karakter toevoegen.

Namen die lijken op Johan

Als je de naam Johan leuk vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier tien namen die je zou kunnen overwegen: 1. Jan 2. Johannes 3. Jurian 4. Joran 5. Jochem 6. Joost 7. Julian 8. Jonathan 9. Jeroen 10. Jelle Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare klank of een vergelijkbare historische achtergrond als Johan. Ze zijn stuk voor stuk tijdloos en zullen je kind een sterke en betekenisvolle naam geven. Of je nu kiest voor de klassieke naam Johan of een van zijn varianten, je kunt er zeker van zijn dat je een naam kiest met een rijke historie en een tijdloze charme.