De geschiedenis van de naam John

De naam John is een traditionele en tijdloze naam die zijn oorsprong vindt in het Hebreeuws. Het is afgeleid van het Hebreeuwse woord "Yochanan", wat "God is genadig" betekent. John is een Engelse variant van de naam Johannes, die al eeuwenlang populair is in verschillende culturen en talen over de hele wereld.

Een jongensnaam, maar soms ook unisex

John wordt voornamelijk gebruikt als jongensnaam, maar kan soms ook als unisex naam worden gebruikt. In sommige gevallen wordt de naam John gebruikt als verkorte vorm van de meisjesnaam Johanna. Over het algemeen wordt de naam echter voornamelijk geassocieerd met jongens.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam John door de jaren heen redelijk populair geweest, maar de populariteit is de laatste decennia afgenomen. Volgens gegevens van de Nederlandse Voornamenbank, die statistieken bijhoudt vanaf het jaar 1880, waren er in dat jaar 69 jongens met de naam John. In 2020 waren er slechts 8 jongens die deze naam kregen. Hoewel de naam nog steeds wordt gebruikt, is het duidelijk dat het niet meer zo veel voorkomt als vroeger.

Aantal letters en lettergrepen

De naam John bestaat uit vier letters en heeft één lettergreep. Het is een compacte naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen die lijken op John

Als je de naam John leuk vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier 10 namen die je misschien ook interessant vindt: 1. Jonathan 2. Johan 3. Jonas 4. Jan 5. Jack 6. Jake 7. James 8. Joseph 9. Julian 10. Jasper Deze namen hebben verschillende overeenkomsten met John, zoals het aantal letters, de klank of de oorsprong. Het kan een leuke inspiratie zijn als je op zoek bent naar een naam die lijkt op John, maar net iets anders is.

Conclusie

De naam John heeft een rijke geschiedenis en wordt voornamelijk gebruikt als jongensnaam, hoewel het soms ook als unisex naam kan worden gebruikt. In Nederland is de populariteit van de naam de laatste decennia afgenomen, maar het blijft een tijdloze keuze. Met vier letters en één lettergreep is John een eenvoudige en gemakkelijk te spellen naam. Als je op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn er verschillende namen zoals Jonathan, Johan en Jonas die je misschien ook leuk vindt.