De historie van de naam Ian

De naam Ian is afgeleid van de Schotse variant van de naam John, wat weer een Engelse vorm is van de Hebreeuwse naam Yochanan. Yochanan betekent "God is genadig". In Schotland werd de naam Ian gebruikt als een verkorte versie van Iain, wat op zijn beurt weer een Schotse variant van John is. De naam Ian heeft dus een rijke historie die teruggaat tot de Bijbelse tijd.

Een jongensnaam

Ian is voornamelijk een jongensnaam. Het wordt echter ook wel gebruikt als een unisex naam, maar komt toch vaker voor bij jongens. Hoewel de naam in oorsprong een Schotse jongensnaam is, wordt het tegenwoordig wereldwijd gebruikt.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Ian redelijk populair. Volgens de gegevens van het Meertens Instituut waren er in 2020 ongeveer 2.200 jongens en mannen die de naam Ian droegen. Het komt dus regelmatig voor, maar behoort niet tot de meest voorkomende namen in Nederland.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Ian bestaat uit drie letters en één lettergreep. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen die lijken op Ian

Als je op zoek bent naar namen die lijken op Ian, zijn hier een aantal suggesties: 1. Jan 2. Johan 3. Jannick 4. Jannes 5. Gian 6. Milan 7. Ryan 8. Damian 9. Ivan 10. Julian Deze namen hebben een vergelijkbare klank of gelijkenis in spelling met Ian, waardoor ze goede alternatieven kunnen zijn als je op zoek bent naar een vergelijkbare naam.