De historie van de naam Ilias

De naam Ilias heeft een rijke historie die teruggaat tot de Oud-Griekse mythologie. De naam is afgeleid van het epische gedicht "Ilias" van de Griekse dichter Homerus, waarin het verhaal wordt verteld van de Trojaanse Oorlog. Ilias was de heldhaftige prins van Troje, bekend om zijn moed en strijdlust.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Ilias is een jongensnaam. Hoewel de naam oorspronkelijk afkomstig is uit de mythologie, wordt hij tegenwoordig voornamelijk aan jongens gegeven. Er zijn echter ook enkele gevallen bekend waarin Ilias als meisjesnaam wordt gebruikt, zij het zelden.

Populariteit in Nederland

In Nederland wordt de naam Ilias redelijk vaak gebruikt. Volgens de meest recente gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek stond de naam in 2020 op de 53e plaats van populairste jongensnamen. In dat jaar werden er in totaal 328 jongens met de naam Ilias geboren. Hoewel de populariteit van de naam in de loop der jaren is toegenomen, behoort hij nog steeds tot de minder vaak voorkomende namen.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Ilias bestaat uit vijf letters en wordt uitgesproken in twee lettergrepen: i-lias.

Namen die lijken op Ilias

Als je geïnspireerd bent door de naam Ilias, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier enkele namen die qua klank of stijl overeenkomen: 1. Elias 2. Ilyas 3. Ilja 4. Ilan 5. Ilian 6. Ilyan 7. Ilario 8. Ilario 9. Ilai 10. Ilario Deze namen hebben vergelijkbare kenmerken en kunnen een alternatief bieden voor de naam Ilias.