De historie van de naam Joas

De naam Joas is een eeuwenoude naam met een rijke historie. De oorsprong van de naam ligt in het Hebreeuws, waar het de betekenis draagt van "geschenk van God" of "God helpt". Het is afgeleid van de Hebreeuwse namen Jehoasj en Jehoasjim, die in de Bijbel voorkomen. In de Bijbel wordt Joas genoemd als de zevende koning van het koninkrijk Juda. Hij regeerde van ongeveer 835 tot 796 voor Christus. Joas staat bekend als een koning die rechtvaardigheid hoog in het vaandel had staan en veel hervormingen doorvoerde in het land. Hij wordt ook genoemd als degene die de Tempel van Jeruzalem heeft laten herstellen.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Joas is een jongensnaam. Hoewel de naam in sommige culturen ook als meisjesnaam wordt gebruikt, komt dit minder vaak voor. In Nederland wordt Joas voornamelijk gegeven aan jongens.

Populariteit in Nederland

De naam Joas is de afgelopen jaren redelijk populair geworden in Nederland. Sinds het begin van de 21e eeuw is het aantal geboortes waarbij de naam Joas wordt gegeven gestaag gestegen. In 2020 kregen in totaal 150 jongens de naam Joas, waarmee het op de 81e plaats staat van meest gegeven jongensnamen in Nederland.

Letters en lettergrepen

De naam Joas bestaat uit vier letters en één lettergreep. Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk uit te spreken is.

Namen die lijken op Joas

Als je op zoek bent naar namen die lijken op Joas, zijn hier tien suggesties: 1. Jonas 2. Noah 3. Joah 4. Joost 5. Joris 6. Jesse 7. Jasper 8. Job 9. Jelle 10. Jens Deze namen delen dezelfde letterklanken en hebben een vergelijkbare klankstructuur als Joas. Ze kunnen dienen als inspiratie voor ouders die op zoek zijn naar een vergelijkbare naam.