De naam Karel: Een historische betekenis

De naam Karel is een van oorsprong Germaanse naam die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het is een naam die vooral bekendheid heeft gekregen door historische figuren, zoals Karel de Grote, ook wel bekend als Karel I van het Frankische Rijk. De naam Karel is afgeleid van het Germaanse woord "karl", wat "man" of "vrije man" betekent.

Een jongensnaam met een stoere klank

Karel is over het algemeen een jongensnaam, maar kan tegenwoordig ook als unisex naam worden gebruikt. Het is een stoere naam met een krachtige klank. In Nederland wordt de naam voornamelijk aan jongens gegeven, maar er zijn ook enkele meisjes die de naam dragen.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Karel niet bijzonder populair, maar ook zeker niet zeldzaam. Volgens de meest recente gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) werden er in 2020 in totaal 104 jongens met de naam Karel geboren. Hiermee staat de naam Karel op de 124e plaats van de populairste jongensnamen in Nederland.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Karel bestaat uit 5 letters en wordt uitgesproken in 2 lettergrepen. De klemtoon ligt op de eerste lettergreep: Ka-rel.

Alternatieve namen

Als je op zoek bent naar namen die lijken op Karel, maar toch net iets anders klinken, zijn hier 10 suggesties: 1. Kasper 2. Koen 3. Klaas 4. Kees 5. Karl 6. Kareltje 7. Kas 8. Kyan 9. Kian 10. Kjell Karel is een tijdloze naam met een rijke geschiedenis. Of je nu houdt van traditionele namen of juist op zoek bent naar iets unieks, Karel is een naam die zeker de moeite waard is om te overwegen.