De betekenis en historie van de naam Emmanuel

De naam Emmanuel is van oorsprong een Hebreeuwse naam die "God is met ons" betekent. Het is een veelvoorkomende naam in verschillende religies, waaronder het christendom en het jodendom. In het Nieuwe Testament wordt de naam genoemd als een titel voor Jezus Christus, wat de populariteit van de naam in christelijke gemeenschappen heeft vergroot.

Een jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Emmanuel wordt voornamelijk gebruikt als jongensnaam, maar kan ook voorkomen als meisjesnaam. Het wordt echter vaker geassocieerd met mannen. Het is dus een unisex naam, maar met een lichte voorkeur voor jongens.

Gebruik in Nederland

In Nederland is de naam Emmanuel redelijk zeldzaam. Volgens de Nederlandse Voornamenbank waren er in 2020 slechts 32 jongens die de naam Emmanuel kregen. Hoewel het geen populaire naam is, heeft het nog steeds een bijzondere betekenis en kan het een mooie keuze zijn voor ouders die op zoek zijn naar een unieke naam voor hun kind.

Aantal letters en lettergrepen

Emmanuel bestaat uit 8 letters en heeft 3 lettergrepen: E-man-u-el.

Alternatieve namen

Als je de naam Emmanuel mooi vindt, maar op zoek bent naar andere opties, zijn hier 10 namen die enigszins vergelijkbaar zijn: 1. Immanuel 2. Samuel 3. Nathaniel 4. Gabriel 5. Raphael 6. Elijah 7. Ezekiel 8. Joshua 9. Daniel 10. Michael Deze namen hebben allemaal een religieuze of spirituele betekenis en kunnen een vergelijkbare uitstraling hebben als Emmanuel.

Conclusie

Emmanuel is een krachtige en betekenisvolle naam die zowel als jongensnaam als meisjesnaam kan worden gebruikt. Hoewel het in Nederland niet vaak voorkomt, blijft het een unieke keuze voor ouders die op zoek zijn naar een naam met een religieuze betekenis. Met 8 letters en 3 lettergrepen is het een naam die goed in het gehoor ligt. Als alternatieve namen kunnen Immanuel, Samuel en Nathaniel overwogen worden.