De historie van de naam Dante

De naam Dante is afgeleid van het Latijnse woord "Durante", wat "standvastig" of "volhardend" betekent. De naam heeft zijn oorsprong in Italië en is vooral bekend geworden door de beroemde Italiaanse dichter Dante Alighieri, die leefde in de 13e en 14e eeuw. Hij schreef onder andere het epische gedicht "De Goddelijke Komedie". Door zijn literaire meesterwerk heeft de naam Dante wereldwijde bekendheid gekregen.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Dante is oorspronkelijk een jongensnaam, maar wordt tegenwoordig ook steeds vaker als meisjesnaam gebruikt. Het is dus een unisex naam geworden. In Italië wordt de naam voornamelijk aan jongens gegeven, terwijl in andere landen zoals Nederland en de Verenigde Staten de naam zowel aan jongens als meisjes wordt gegeven.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Dante de afgelopen jaren steeds populairder geworden. In 2020 werden er 206 jongens en 96 meisjes met de naam Dante geboren, waarmee het in totaal 302 keer als eerste voornaam werd gegeven. Hiermee staat de naam Dante op de 66e plaats in de lijst van populairste jongensnamen in Nederland. Het is dus een redelijk bekende naam, maar nog steeds uniek genoeg om op te vallen.

Lengte en lettergrepen

De naam Dante bestaat uit 5 letters en 2 lettergrepen. De eerste lettergreep is "Dan" en de tweede lettergreep is "te". Het is een korte en krachtige naam die gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen die lijken op Dante

Als je de naam Dante leuk vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier 10 namen die je misschien ook mooi vindt: 1. Milan 2. Levi 3. Luca 4. Liam 5. Sem 6. Finn 7. Noah 8. Sam 9. Julian 10. Max Deze namen hebben allemaal een vergelijkbare stijl en klank als Dante, maar hebben elk hun eigen unieke karakter.