De historie van de naam Marius

De naam Marius heeft een rijke historie die teruggaat tot het oude Rome. Het is een Latijnse naam die oorspronkelijk werd gebruikt als een familienaam voor de gens (Romeinse clan) van de Marii. De naam is afgeleid van het Latijnse woord "mas" of "maris", wat "mannelijk" betekent. In de Romeinse tijd was het gebruikelijk om familienamen als voornamen te gebruiken, en zo werd Marius ook een voornaam.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Marius is van oorsprong een jongensnaam, maar kan tegenwoordig ook als unisex naam worden gebruikt. Het wordt echter vaker geassocieerd met jongens dan met meisjes. Het is een krachtige en stoere naam die een gevoel van mannelijkheid uitstraalt.

Populariteit in Nederland

In Nederland komt de naam Marius niet heel vaak voor, maar het wordt nog steeds regelmatig gegeven aan pasgeboren kinderen. Volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekeringsbank stonden er in 2020 in totaal 335 mannen en jongens geregistreerd met de naam Marius. Het is dus geen veelvoorkomende naam, maar zeker ook geen zeldzame naam.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Marius bestaat uit zes letters en heeft twee lettergrepen. Het is een compacte naam die makkelijk te spellen en uit te spreken is.

Namen die lijken op Marius

Als je de naam Marius mooi vindt, maar op zoek bent naar iets vergelijkbaars, zijn hier tien namen die je misschien leuk vindt: 1. Maximus 2. Julius 3. Marcus 4. Adrianus 5. Lucius 6. Fabius 7. Atticus 8. Cornelius 9. Cassius 10. Octavius Deze namen hebben allemaal een soortgelijke klank en uitstraling als Marius, maar hebben elk hun eigen unieke kenmerken.