De naam Adrian: Een geschiedenis en betekenis

De naam Adrian is een eeuwenoude naam met een rijke geschiedenis. Het is een jongensnaam die van oorsprong uit het Latijn komt. De naam heeft zijn wortels in het woord "Adrianus", wat "man uit Adria" betekent. Adria was een stad aan de kust van de Adriatische Zee, in het huidige Italië. In de Romeinse tijd was de naam Adrianus populair onder de elite en werd vaak gegeven aan keizers, heersers en andere belangrijke figuren. Het was een naam die macht en autoriteit uitstraalde. Na de val van het Romeinse Rijk verspreidde de naam zich over Europa en werd het ook populair onder de gewone bevolking.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Adrian wordt voornamelijk gezien als een jongensnaam, hoewel het in sommige landen ook als meisjesnaam wordt gebruikt. In Nederland wordt de naam echter voornamelijk aan jongens gegeven. Het is een stoere en klassieke naam die populariteit geniet onder ouders die op zoek zijn naar een tijdloze naam voor hun zoon.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Adrian redelijk populair, maar niet extreem veel voorkomend. Volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB) waren er in 2020 196 jongens met de naam Adrian geboren. Hoewel dit geen top 10-positie is, is het zeker geen zeldzame naam.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Adrian bestaat uit zes letters en heeft drie lettergrepen. Het is een naam die gemakkelijk uit te spreken is en niet al te lang is, waardoor het ook praktisch is in het dagelijks leven.

Namen die lijken op Adrian

Als je de naam Adrian leuk vindt, maar op zoek bent naar alternatieven, zijn hier 10 namen die vergelijkbaar zijn: 1. Aidan 2. Adrianus 3. Adriaan 4. Adrien 5. Adriano 6. Hadrian 7. Adriën 8. Adair 9. Adar 10. Arian Dit zijn allemaal namen die een vergelijkbare klank of herkomst hebben als de naam Adrian, maar toch een eigen unieke uitstraling hebben. Het is altijd leuk om meerdere opties te overwegen voordat je een definitieve keuze maakt voor de naam van je kind.