De historie van de naam Marcel

De naam Marcel heeft een rijke historie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Het is afgeleid van het Latijnse woord "marcellus", wat "kleine krijger" betekent. De naam werd oorspronkelijk gebruikt als een familienaam om iemand aan te duiden die afstamde van een beroemde Romeinse generaal genaamd Marcus Claudius Marcellus.

Jongensnaam, meisjesnaam of unisex naam?

Marcel is een jongensnaam die voornamelijk wordt gebruikt voor babyjongens. Hoewel er geen strikte regels zijn over het gebruik van namen, wordt Marcel zelden gebruikt als meisjesnaam. Het wordt beschouwd als een typisch mannelijke naam vanwege zijn historische en culturele betekenis.

Populariteit in Nederland

In Nederland is Marcel een redelijk populaire naam. Volgens gegevens van de Sociale Verzekeringsbank (SVB), die de namen van pasgeborenen registreert, stond Marcel in 2020 op de 150e plaats van meest gegeven jongensnamen. Hoewel het niet meer zo vaak voorkomt als in de jaren '70 en '80, blijft Marcel een geliefde keuze onder ouders.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Marcel bestaat uit zes letters en twee lettergrepen. Het wordt uitgesproken als "mar-SEL", waarbij de nadruk ligt op de laatste lettergreep.

Namen die lijken op Marcel

Als je op zoek bent naar namen die lijken op Marcel, maar toch een andere klank hebben, zijn hier tien suggesties: 1. Martijn 2. Michel 3. Mark 4. Max 5. Maurice 6. Maarten 7. Martin 8. Mario 9. Marco 10. Marius Deze namen delen enkele gelijkenissen met Marcel, zoals het aantal letters of de klank, maar hebben elk hun eigen unieke charme. Met zijn historische betekenis en redelijke populariteit in Nederland is Marcel een tijdloze naam die ouders nog steeds aantrekkelijk vinden. Of je nu op zoek bent naar een sterke jongensnaam met een Romeins tintje of gewoon een tijdloze keuze, Marcel is een naam die zeker in overweging moet worden genomen.