De historie van de naam Alan

De naam Alan heeft een rijke historie die teruggaat tot de vroege Middeleeuwen. Het is oorspronkelijk afkomstig van de Keltische stam de Alani, die leefde in het huidige Schotland en Ierland. De naam Alan betekent dan ook "rots" of "harmonie" in het Keltisch. Vanuit Schotland verspreidde de naam zich over Europa, voornamelijk via de Vikingen die de naam meenamen tijdens hun veroveringstochten. In de Scandinavische landen werd de naam Alain of Allan, terwijl het in andere delen van Europa werd aangepast naar Alan.

Een jongensnaam

Alan is een jongensnaam en wordt zelden als meisjesnaam gebruikt. Het is een krachtige en klassieke naam die al eeuwenlang populair is.

Populariteit in Nederland

In Nederland is de naam Alan redelijk populair, maar het behoort niet tot de top 100 van meest gegeven namen. Volgens de laatste gegevens van de Sociale Verzekeringsbank zijn er ongeveer 700 mannen en jongens met de naam Alan in Nederland. Hoewel het geen veelvoorkomende naam is, wordt het nog regelmatig gekozen door ouders die op zoek zijn naar een tijdloze en stoere naam voor hun zoon.

Aantal letters en lettergrepen

De naam Alan bestaat uit vier letters en wordt uitgesproken als "A-lan". Het heeft dus twee lettergrepen.

Namen die lijken op Alan

Als je de naam Alan leuk vindt, maar op zoek bent naar andere opties, zijn hier tien namen die vergelijkbaar zijn: 1. Alex 2. Aaron 3. Adam 4. Alec 5. Arthur 6. Andrew 7. Adrian 8. Axel 9. Aidan 10. Alain Deze namen hebben een vergelijkbare klank of een vergelijkbare betekenis als Alan, waardoor ze goede alternatieven kunnen zijn.